Tuesday, January 27, 2009

Kata Nama

.
video
sumber :http://www.youtube.com/watch?v=pR5ZHBktk8M

1. Bahasa Melayu Tingkatan 3
(Buku Teks : Unit 1, halaman 18 -KPM dan DBP)
Kata nama terbahagi kepada empat jenis:
- kata nama tunggal
- kata nama terbitan
- kata nama ganda
- kata nama majmuk

a) Kata nama terbitan terbentuk apabila sesuatu kata dasar menerima imbuhan dan membentuk kata nama.
Pada dasarnya terdapat empat jenis imbuhan yang dapat digabungkan dengan kata dasar:
- awalan
- sisipan
- akhiran
- apitan

b) Kata nama majmuk terbentuk apabila dua kata dasar atau lebih dirangkaikan tetapi membawa makna tetentu. Kata nama majmuk dieja terpisah dan bertindak sebagai satu unit. Kata nama majmuk terdiri daripada tiga jenis:
- rangkai kata
- istilah khusus
- kiasan

c) Kata nama ganda terbentuk apabila kata dasar diulang, sama ada secara keseluruhan atau sebahagian.
Terdapat tiga jenis kata nama ganda:
- kata ganda penuh
- kata ganda separa
- kata ganda berentak
Sumber : Supian Bin Mohamad Noor, Ali Bin Haji Mahmood, Azizul Rahman Bin Abdul Rahman. Bahasa Melayu Tingkatan 3. DBP: Kuala Lumpur, 2008.

2. Bahasa Malaysia Kertas 1 STPM
Teks Pra-U STPM: Bab 13, halaman 231)
Kata nama ialah sejumlah kata yang menjadi unsur inti dalam binaan frasa nama.
Kata nama dapat dibahagikan kepada kata nama khas, kata nama am, dan kata ganti nama.

3. Tatabahasa Dewan
Bab 6 ,halaman 95-141)
Kata Nama ialah perkataan yang boleh menjadi unsure inti bagi binaan frasa nama, dan lazimnya perkataan demikian menamakan orang, haiwan, tempat, benda atau konsep. Penggolongan kata nama:
Kata nama
- kata nama khas
- kata nama am
- kata ganti nama
Sumber: Nik Safiah Karim .Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga, Dewan Bahasa dan Pustaka : Kuala Lumpur, 2008.

4. Kamus Dewan
(halaman 684)
Kata nama merupakan kata yang merujuk kepada orang, tempat atau benda.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat.
Sidang Editor. Dewan Bahasa dan Pustaka: Kuala Lumpur, 2005.

5. Kata Nama Am
Kata nama am ialah kata yang digunakan untuk menjelaskan nama sesuatu yang bernyawa seperti orang, haiwan, dan sesutu yang tidak bernyawa seperti tumbuh-tumbuhan, tempat , benda, dan sebagainya secara umum seperti dalam contoh di bawah:
orang: ayah, polis, perempuan dll.
haiwan: ayam, itik, buaya dll.
benda: televisyen, komputer, bank dll.
tempat: stadium, jalan raya, pulau dll.


Kata nama am boleh dibahagikan kepada dua iaitu konkrit dan abstrak.
Kata nama am konkrit ialah nama sesuatu yang dapat dipegang, dirasa atau dilihat. Kata nama am abstrak pula ialah nama sesuatu yang hanya dibayangkan atau dikhayalkan.
Kedua kelas kata ini boleh terdiri daripada kata dasar dan kata terbitan. Contoh: buai -> buaian Kata nama am mestilah menggunakan huruf kecil melainkan pada awal ayat.

Kata Nama Khas
Kata nama khas ialah kata nama yang secara khususnya digunakan untuk menyebut nama sesuatu benda sama ada benda yang bernyawa dan yang tidak bernyawa. Benda-benda yang bernyawa ialah nama manusia dan nama binatang. Benda-benda yang tidak bernyawa ialah nama tempat, judul buku, nama bangunan, dan sebagainya.
Perkataan Nama Khas digunakan bagi menyebut sesuatu yang tertentu, khusus atau khas.
Contoh perkataan ditunjukkan seperti di bawah:
benda: Seri Aman, Volvo, Parker 45, Hikayat Hang Tuah, dll
orang: Cik Rafidah, Inspektor Azman, Dr. Long dll
binatang: Blacky, Pak Belang, Sang Kancil,dll
tempat: Kampung Bahru, Shah Alam, Kuala Lumpur dll
Biasanya huruf pertama perkataan nama khas ini hendaklah ditulis dengan huruf besar.

sumber : (http://ms.wikipedia.org/wiki/Kata_nama_(bahasa_Melayu)

...ada lagi...

Sunday, January 25, 2009

Senarai Jana Korpus - Siapa kata....

Data yang telah dicuci..

saya
44
nak
29
yang
19
ini
17
tahun
16
tak
15
untuk
14
Faizal
13
dengan
12
Saya
11
keluarga
9
ada
8
dia
8
kepada
8
itu
7
orang
7
AJL
6
anak-anak
6
bagi
6
bersara
6
dan
6
boleh
5
buat
5
dah
5
di
5
jadi
5
lagi
5
mereka
5
ni
5
pula
5
tu
5
artis
4
berehat
4
besar
4
dalam
4
dibuka
4
dua
4
isteri
4
juga
4
kata
4
kita
4
Macam
4
masa
4
penyanyi
4
saja
4
Adakah
3
anak
3
ataupun
3
baik
3
bersalin
3
Cuma
3
cuti
3
Dalam
3
Jadi
3
Kenapa
3
kerana
3
kerja-kerja
3
kes
3
lama
3
lepas
3
mahu
3
muzik
3
nanti
3
pada
3
rasa
3
Sebelum
3
selama
3
selepas
3
sepenuhnya
3
sibuk
3
Tahun
3
tapi
3
Tapi
3
tengok
3
tumpuan
3
TV
3
2
akhbar
2
ambil
2
apa
2
Apa
2
apabila
2
ayah
2
bapa
2
baru
2
begitu
2
benda
2
berjaya
2
berkeluarga
2
bersama
2
Bila
2
bukan
2
bulan
2
Dia
2
faham
2
Faizal_Tahir
2
hidup
2
iaitu
2
Itu
2
kalau
2
Kalau
2
Kebetulan
2
kejar
2
kejayaannya
2
kena
2
kenapa
2
ketika
2
lagu
2
lalu
2
langsung
2
macam
2
mana
2
Masa
2
media
2
memang
2
menyanyi
2
minat
2
nampak
2
peluang
2
perhatian
2
program
2
salah
2
sangat
2
sangka
2
sebenarnya
2
seorang
2
seperti
2
sesuai
2
tahu
2
Tak
2
Takut
2
telah
2
Terbaik
2
tersebut
2
tetapi
2
tiba-tiba
2
tiga
2
tumpukan
2
adalah
1
agak
1
Ahad
1
Ahmad_Mikaeel_Zidane
1
Aizat
1
AJL-23
1
akan
1
aktiviti
1
Allah
1
amat
1
Anugerah_Juara_Lagu_Ke-23_
1
apa-apa
1
Apakah
1
atau
1
badan
1
Bagaimanapun
1
baiklah
1
baju
1
Balada
1
balik
1
bantu
1
banyak
1
bayar
1
belakang
1
beliau
1
bercuti
1
berhenti
1
berkongsi
1
berkuatkuasa
1
bersederhana
1
bersih
1
bertahan
1
Biarlah
1
bila
1
buka
1
Bukan
1
cabaran
1
cemerlang
1
cerita
1
Dah
1
Dapat
1
daripada
1
dem
1
Dengar
1
depan
1
derma
1
didermakan
1
dikejutkan
1
diri
1
duit
1
Duit
1
fokus
1
gamlah
1
Gara-gara
1
gembira
1
gimik
1
gunakan
1
hadiah
1
halang
1
hampir-hampir
1
hanya
1
Harap-harap
1
Hasrat
1
hilang
1
Hujan
1
hujung
1
impian
1
industri
1
ingat
1
Ini
1
inilah
1
insiden
1
Islam
1
Isteri
1
jaga
1
jangan
1
Januari
1
jawab
1
Juara
1
kadang-kadang
1
kasih
1
kategori
1
ke
1
kecewa
1
kehidupan
1
keistimewaan
1
kejayaan
1
kekotoran
1
keluar
1
keluarganya
1
Kena
1
kenyataan
1
Kepada
1
keputusan
1
kesimpulan
1
ketahanan
1
ketiga
1
ketinggalan
1
komen
1
kontroversi
1
kumpulan
1
lain
1
laporan
1
lebih
1
macam-macam
1
majalah
1
malam
1
mampu
1
masalah
1
masanya
1
masuk
1
Meet_Uncle_Hussein
1
memalukan
1
Memang
1
memberi
1
membesar
1
membolehkan
1
membuat
1
membuktikan
1
mempunyai
1
menang
1
menayang
1
mencuci
1
menerusi
1
mengabaikan
1
mengandung
1
mengenepikan
1
mengharamkan
1
mengundurkan
1
menjadi
1
menjelaskan
1
mental
1
menyebut
1
merangkul
1
mudah
1
muncul
1
naik
1
Nak
1
niat
1
NIEZAM_ABDULLAH
1
Noran
1
Nur_Iman
1
Orang
1
Palestin
1
PC
1
peminat
1
pengacara
1
penggubahan
1
penuh
1
percaya
1
Perkara
1
permulaan
1
persembahan
1
Persembahan
1
pesan
1
projek
1
pun
1
ramai
1
sajalah
1
salahnya
1
sama
1
sama-sama
1
sampai
1
Sampai_Syurga
1
sana
1
sangat-sangat
1
sapu
1
sayang
1
Sebab
1
Sebagai
1
Sebahagian
1
sebanyak
1
secara
1
sedar
1
sejak
1
Sejak
1
Sekarang
1
sekejap
1
selain
1
Selama
1
semakin
1
sementara
1
sempat
1
semua
1
Semua
1
semula
1
senang
1
sendiri
1
sesama
1
sesuatu
1
siapa
1
Siapa
1
siaran
1
sidang
1
sihat
1
simpan
1
sini
1
Siti_Raihanim
1
Siti_Raudhah_
1
SKMM
1
suami
1
Suami
1
sudah
1
sumbangan
1
Suruhanjaya_Komunikasi_dan_Multimedia_
1
susah
1
Syukur
1
Syukurlah
1
tabir
1
Tabung
1
tafsir
1
Tahniah
1
tanggungjawab
1
tanya
1
tempoh
1
tengah
1
terbitan
1
tergamak
1
terkejut
1
terlalu
1
terlepas
1
tersalah
1
timbul
1
tinggi
1
Tirai
1
Tujuan
1
Tumpukan
1
tunai
1
uji
1
ujian
1
Vokal
1
waktu
1
waktu-waktu
1
wang
1
wartawan
1
Yang
1


sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0125&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm

Wednesday, January 21, 2009

-Pantun-


Sudah bertahun ku tanam nona,
Namun berbuah sebiji dua;
Selamat Tahun Baru Cina,
Kepada semua kaum TiongHua.

Cikgu Sabariah ke Bukit Jana,
Bawa capati bersama kari;
Sempena Tahun Baru Cina,
SMKA cuti berapa hari?

Kecil molek empunya diri,
Dari Bertam Azliyana ke mari;
Limau emas jadi penyeri,
Beli ke atau anak murid beri.

Kaum TiongHua menyambut Tahun Baru Cina,
Yang lain pula tumpang bercuti;
Pn. Norliza bakal menyambut iparnya,
Tiada aral saya sampailah nanti.

-m-i-Z-a


.....

sleeping-well-what-you-need-to-know

Assalamua’laikum,

Sehari tak tidur tentunya memberi impak yang besar kepada fizikal dan mental. Tidur yang ‘mencukupi’ boleh diandaikan sebagai motivasi tersirat untuk diri sendiri. Kekurangan tidur boleh menyebabkan seseorang stress.
Berdasarkan artikel tersebut, setiap peringkat umur mempunyai jumlah jam tidur yang perlu dipatuhi untuk membolehkan kita menjaga kesihatan diri. Sekiranya gagal, kita mungkin mudah menghidapi penyakit. Kebiasaanya kita mudah letih dan konsentrasi terganggu. Tambahan pula bagi yang memandu dalam tempoh yang lama.
Walau bagaimanapun, amalan diet yang seimbang dan susun atur kehidupan seharian yang sihat dapat membantu mengurangkan tekanan hidup.
Sesungguhnya tidur merupakan sebuah tanda kekuasaan Allah.
Allah berfrman.:
Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu diwaktu malam dan
siang hari dan usahamu mencari sebagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda bagi kaum yang
mendengarkan. (QS. Ar-Ruum: 23).

Allah juga berfrman:
Dan Kami jadikan tidurmu untuk istirahat. (QS. An-Naba': 9).

Rasulullah adalah teladan yang paling baik bagi setiap muslim. Tidur nabi merupakan tatacara tidur paling sempurna dan paling bermanfaat bagi tubuh badan. Baginda tidur diawal malam dan bangun diawal sepertiga malam.

Sahabat mulia Ibnu Abbas pernah bertutur:
"Suatu ketika aku pernah bermalam dirumah bibiku Muimunah untuk melihat bagaimana shalatnya Rusulullah, beliau berbincang sejenak bersama
istrinya, kemudian tidur". 1
1 HR. Muslim: 763.

Yang baik itu dari Allah SWT jua.

Thursday, January 15, 2009

Penggunaan Program TextSTAT

Anda sudah biasa menggunakan WordsSmith?
Tambahkan pengetahuan anda dengan penggunaan TextSTAT pula.

Jika anda berminat teruskan ke URL yang diberikan :

http://w1.uploadmb.com/dw.php?id=1231898867

(copy URL tersebut dan Paste/Tampal pada bar address anda / link terus je)

Jika server OK kejap je

Browser UploadMB akan muncul-dapatkan button download-klik-
pada browser seterusnya klik pada link: click to download the file now
paparan berada di tengah-tengah pages.)Save fail berformatkan .pdf tersebut.
Save/simpan di dekstop anda.
Buka fail tersebut dan Print untuk lebih praktikal.

Selamat mencuba.

Wednesday, January 14, 2009

Carian Konkordans (Kata Nama)

Sekolah
Carian kata :Sekolah

KEPUTUSAN CARIAN KONKORDANS berdasarkan Malay Concordans Prject

S 2Feb38:7 § Istiadat Keramaian Sekolah2 Melayu Penyerahan Hadiah2 Kepada Murid2 Sekolah Jalan Hatton dan Kampung Jawa. Pada hari Ahad yang lalu 30 Januari tiga buah sekolah Melayu di dalam pulau Penang iaitu Jalan Hatton, Perak Road, dan Kampung Jawa telah ....
S 6Jan40:7 § Pejabat Maklumat Singapura. Januari 2. Pejabat pelajaran telah mengetahui bahwa adalah beberapa sekolah menjalankan pungutan2 wang daripada orang ramai dengan tidak ada tadbir atau kuasa yang secukupnya. Maka orang ramai diberi ingat kepada undang2 46 daripada undang2 agung ..

http://mcp.anu.edu.au/cgi-bin/tapis.pl
http://mcp.anu.edu.au/cgi-bin/tapis.pl#sekolah

sekolah 114 carian
S 11Dec37:9 . tuan F. Foster atas 92 orang senior Anglo-Chinese School (4) Penang Free School, tuan T.P.M. Lewis atas 260 orang junior
S 11Dec37:9 .... T.P.M. Lewis atas 260 orang junior Penang Free School (5) Saint Xavier's Institution tuan E.W. Poenix [?] atas 157 ...
MG May35:172 ...-kanak kecil (oleh Miss J.H. Foss, Pudu English School) : 8. Mengajar karangan (oleh Encik Muhammad Yusuf bin Ahmad) :
Imam 428:23 ...... maka mencita-citalah kami pada membuka suatu sekolah Ahliah Ibtidaiah. Hal keadaannya mengharapi kami daripada .....
Imam 494:5 itu daripada sekolah itu dihantar pergi pada tempat sekolah anak-anak China yang ada pada tempat itu maka pada ketika itu .
S 11Dec37:9 ......... dan 83 junior perempuan dari Saint George School, Anglo-Chinese Girl's School, Convent School termasuk penuntut2
MG Jul30:130 ..-Malay School" itu seperti aturan "Anglo-Chinese School" atau "Anglo-Arabic School", saya katalah siang-siang bahwa ....
S 27Mar37:9 ..... derajat sekolah2 Inggeris seperti Penang Free School atau Anglo-Chinese School atau Raffles Institution atau ........
S 27Mar37:9 ..... seperti Penang Free School atau Anglo-Chinese School atau Raffles Institution atau Victoria Institution. (3) Adakah .
Imam 476:4 .... kata yang kecil itu, "aku disuruh mak bapaku ke sekolah belajar sampai jangan sia-sia pemberian duit sekolahnya itu ...
SAB 4:1c ...... , Slamat nja beta sangatlah enda , Tentoelah di sekola bladjar soeda , Maka boleh demikian nja ada | Giranglah Beginda
S 4May35:7 .. Osman bin Haji Abu Bakar, Murid Darjah VIII, High School Bukit Mertajam. §
S 1Jul36:2 .. itu diberi pelajaran hingga ke derajat “Cambridge School Certificate”. 1,218 daripada 1,668 orang budak2 yang di dalam ..
S 1Jul36:2 .. daripada 49 orang yang masuk di dalam peperiksaan school certificate telah lulus dan di dalam peperiksaan Januari 55 ....
S 11Dec37:9 .... dari Saint George School, Anglo-Chinese Girl's School, Convent School termasuk penuntut2 preman (8) Bukit Mertajam ...
WM 8Dec34:7 ..... Inggeris dan Melayu yang digelar "Anglo-Malay School" dalam Jalan Lembu Road, di antara Syed Alwi Road dengan Diskar
Imam 359:14 ........ segala kanun keadilan dan membuka beberapa sekolah dan, dan, dan ... Tetapi tiada kita memadaikan daripada mereka
MG Feb30:40 .... Selat pada masa keduanya bersekolah di Raffles School. Dan ialah seorang yang mula-mula mengatur temasha "sport" dan .
Imam 451:15 ........ beberapa persekutuan dan menambah beberapa sekolah dan ianya sendiri kepada pada persekutuan anak bumi yang di ...
MG Mar30:42 ...... School), sekolah tanam-tanaman dan Technical School dan lain-lain lagi -- diharap akan bersungguh-sungguh belajar ..
Imam 453:13 .. kerana yang demikian itu daripada anak-anak yang sekolah dan lainnya sebagaimana yang tersebut di dalam al-Liwak datang
S 9Oct37:10 .. sekarang ini sebagai sekolah2 permulaan (primary school) dan maktab di Tanjung Malim itu sebagai sekolah tinggi serta ..
MG May35:193 .-sekolah tanam-tanaman, Sekolah pertukangan Trade School dan Technical Schools, dan sekolah pertenunan yang baru sahaja .
Imam 333:12 .. Effendi Mana Satarli guru syariat Islam di dalam sekolah Dhar ul-Funun.* Dan telah dikeluarkan perintah dia atas .......
S 11Dec37:9 ....... Tempat2 peperiksaan itu ialah: (1) Hastings School di bawah ketuanya Tuan P.F. Hewitt atas 156 orang bagi senior ..
TN 37:17 .. tahun dikirimkan oleh saudaranya Raja Husain itu di sekolah di Bukit Tinggi pada sekolah gebermen Holanda akan menjadi ....
Imam 493:39 . kanak-kanak Jepun yang ada di dalam tempat-tempat sekolah di California itu banyaknya 10 600) orang dan di dalam sekolah
MG Nov30:211 ........ itu ialah atas Sekolah Anderson (Anderson School) di Ipoh, dan sepanjang pengetahuannya negeri Perak telah ......
Imam 458:6 .... bin Raja Ali al-Ahmadi pada masa ianya di dalam sekolah di Mesir. Adalah almarhum itu seorang muda yang telah nyata ...
TN 37:18 . sana baliklah ia dengan selamat ke Riau menjadi guru sekolah di Penyengat tahun 1305 seribu tiga ratus lima. Ketiga ........
MG Jul30:130 § Anglo-Malay School di Pulau Pinang. "Saudara" sudah babas! Perkara "Anglo-Malay ...
WM 10Mar34:10 hari satu makalah daripada seorang murid Raffles School di sini mengesyorkan kita supaya membuka suatu halaman pemuda, .
PK 251:2b ....... | Kebangsaan berjalan gagah , hingga ke budak sekolah , di situlah Melayu megah , kejayaannya nyata terserlah. | ....
SAB 177:3d . mahna , Akal boedi nja amat samporna , Soeda pergi sekola dinegri Tjina , Hadat nja baik hati nja moera , Banjak sabar ...
M 23Jul35:5 .... pula di simpan oleh guru besarnya dengan nama "School Fund", 4 sen sebulan (satu sen seminggu), sekarang sudah .......
TN 37:17 ...... Raja Husain itu di sekolah di Bukit Tinggi pada sekolah gebermen Holanda akan menjadi guru. Maka lima tahun setengah ..
Imam 476:22 periksa tahun ini kita telah lepas dan tiada dalam sekolah ini lagi." Wahai pembaca adakah kanak-kanak yang di dalam .....
Imam 357:21 ...... bahawa dilalaikan daripada menjaga pelajaran sekolah itu ataupun disimpangkannya kepada pelajaran yang tiada .......
Imam 356:24 . di atas sekolah-sekolah itu segeralah murid-murid sekolah itu beroleh ilmu dan tanam pelajarannya dan jikalau malas .....
Imam 473:26 . lain-lainnya. Bukankah gunanya supaya kanak-kanak sekolah itu dapat membezakan bodoh, dungu. Pandai bijaksana orang-.....
MG Jul30:130 .. akan tujuann-tujuan hendak membuka "Anglo-Malay School" itu dengan pandangan "syak". Jikalau diakhirkan Bahasa Melayu .
Imam 356:27 ......-sekolah itu nescaya tertenggelam murid-murid sekolah itu dengan pengetahuan yang tiada sempurna selama-lamanya dan .
Imam 451:24 .... Menteri Pelajaran. Berjalan sekalian anak-anak sekolah itu di hadapan jenazahnya bersaf-saf dengan memegang tiap-tiap
Imam 494:5 . kira keluarkan segala anak-anak Jepun itu daripada sekolah itu dihantar pergi pada tempat sekolah anak-anak China yang ...
Imam 477:5 . dan pendengaran iaitu sia-sia saja jerit anak-anak sekolah itu ialah kita semua pangkat yang hina bagi menyeru kaum kita .
Imam 477:2 apabila diadakan pemeriksaan tahun. Tiada syak lagi sekolah itu "jatuh" dan guru itu dilepaskan dari jawatannya. ..........
MG Jul30:130 . demikian itu lebih berguna daripada "Anglo-Malay School" itu jikalau sebenar-benarnya tujuan kita tidak hendak .........
MG Jul30:130 .......... fikirannya berkenaan dengan Anglo-Malay School itu, maka kita katalah yang ia telah babas dan hanyut daripada .
MG Jul30:130 .... yang akan dipakaikan dengan nama "Anglo-Malay School" itu mengapa pula dahulu Tuan gaduh mengatakan aturan pelajaran
MG Jun30:113 .... anak-anak Melayu yang telah belajar di Trades School itu pun dapat pula pekerjaan. Syahdan, manakala telah ada "shop-
MG Jul30:130 ...... Tetapi jikalau hendak diadakan "Anglo-Malay School" itu seperti aturan "Anglo-Chinese School" atau "Anglo-Arabic ..
Imam 493:34 ........ daripada itu satu tahun ada masuk ke dalam sekolah itu sepuluh orang pula kanak-kanak Jepun dan kemudian daripada
Imam 356:22 ..... ketuanya menyelidik segala pelajaran di dalam sekolah itu serta mengambil fikiran dan pandangan yang berat di atas ..
Imam 356:11 .... besar dan yang amat mustahak bagi negeri sebab sekolah itu seumpama baja bagi pokok-pokok maka jikalau banyak baja ...
Imam 357:4 atas siapa-siapa yang membelanjakan wangnya di atas sekolah itu sungguhpun ada nama sekolah tetapi seumpama bayang-bayang .
Imam 475:17 . negeri dengan beberapa kanak-kanak dalam sekolah (sekolah itu tempat mengetahui ilmu yang menjadikan berfiil dan bernama
MG Jul30:130 . sahaja setengahnya seperti menyebut "Anglo-Malay School" itu, tetapi pada fikiran kita yang demikian itu lebih berguna .
Imam 473:21 .... mengarangkan cerita dan dimasukkannya ke dalam sekolah jadi pelajaran bagi kanak-kanak supaya berhati berfikir dan ...
MG Jul30:130 di dalam suatu tempat yang dinamakan "Anglo-Malay School"? jikalau kita hendakkan buah kelapa bolehkah dapat jika kita ..
MG Oct32:289 ...... [Oleh] Muhammad Arif bin Abdul Rahman, High School Kajang. §
Imam 431:9 .... di dalam keramaian itu oleh seorang kanak-kanak sekolah Kelantan yang berumur 12 tahun. Dan di akhir surat perkhabaran
Imam 451:23 ...... dan kasih akan bangsa hingga tertutup segala sekolah kerajaan pada hari menanam akan mayatnya itu dengan tidak .....
Imam 476:19 . dalam kelas yang tinggi pada hal bodoh, kebiasaan sekolah kita dapat nama baik dan persen tinggi dengan sebab guru kita .
Imam 476:18 .. beli kuih makan minum sudahlah." "Tetapi apa hal sekolah kita jika kena periksa dan kita semua di dalam kelas yang .....
WM 30Apr34:7 .. Mulia Sultan Pahang Kepada murid-murid Clifford School, Kuala Lipis, Pada 11.4.34. Wahai sekalian murid-murid yang ....
MG Jun30:113 ... oleh anak-anak Melayu, iaitu murid dari Trades School Kuala Lumpur. "Student"2 itu mengiklankan pekerjaan dan ........
MG Jan33:3 7 tahun, kedua-duanya dalam sekolah rendah (primary school) lagi. Niat Encik Bachik tidak lama lagi akan berpensiun dan ...
VdW RAH 28:7 .. Syahdan kita kirim salam atau tabik kepada tuan sekolah lama yang baharu beristeri ini. Dan demikian lagi kepada Tuan .
S 11Dec37:9 .... 157 orang junior sekolah itu (6) Anglo-Chinese school (Maxwell Road) tuan J.N. Davis atas 117 orang junior sekolah ...
VN.SM 1Aug88 ..... diperhubungkan pertolongan tuan2 itu ke atas Sekola Melayu ini kekal selama2nya akan tetapi apabila teringat hamba .
VN.JP 23Oct93 ... paya seperti Nujum ul-Fajar Syamsul Kamar dan Sekola Melayu itu adanya. Barang istifham kiranya sekalian yang beriri
VN.JP 23Oct93 turutanlah bagi Nujum ul-Fajar Syamsul Kamar dan Sekola Melayu maka apabila zahirlah ketiga akhbar itu amboi bukannya ..
VN.TP 1Jun04 . di sini seperti Syamsul Kamar, Nujumul Fajar dan Sekola Melayu melainkan yang kita tahu, bahawa Jawi Peranakan. Itulah .
Imam 450:18 .. tahun 6 bulan 8 hari. Pass pelajarannya daripada sekolah Mesir kemudian disempurnakannya lagi pelajararinya di dalam ...
Imam 451:19 . memiliki hati segala anak-anak muda yang di dalam sekolah Mesir maka menanam ia di dalam hati mereka itu dengan .........
Imam 369:31 ....... mereka itu anak-anak kita sekarang di dalam sekolah nanti kemudian sedikit masa lagi kita hantarkan akan dia ke ...
MG Aug30:150 di atas itu. Apa dia ubatnya itu? ... Anglo-Malay School! [Oleh] Anak Negeri. §
Imam 496:5 ....... segala anak-anak orang Jepun daripada segala sekolah orang ramai supaya tiada bercampur dengan sekalian anak-anak ..
S 8Feb33:7 .... Inggeris bangsanya ia, mengajar di sekolah Free School Penang, ia telah berkata yang ia sangat benci melihat anak-anak
Imam 476:9 .... penuh bintang di dadanya tak pernah menjamba ke sekolah pun ialah di dalam tempoh sekolah telah zahir." "Hai diam!" ...
S 11Dec37:9 P.F. Hewitt atas 156 orang bagi senior Penang Free School (2) Saint Xavier's Institution di bawah ketuan[ya] Robin Colin .
Imam 492:6 ... Amerika akan kanak-kanak Jepun yang ada di dalam sekolah San Francisco iaitu satu tempat “di California” di dalam ......
Imam 493:27 ...... hendak perlakukan di atas Jepun pada masalah sekolah San Francisco itu. Ceritanya adalah di dalam masa dua puluh ...
Imam 493:29 ...... tiada seorang daripada bangsa Jepun di dalam sekolah San Francisco itu. Dan kemudian daripada itu empat lima tahun .
Imam 493:31 seorang kanak-kanak daripada bangsa Jepun di dalam sekolah San Francisco itu. Dan kemudian daripada bangsa Jepun maka ....
Imam 494:1 California itu banyaknya 10 600) orang dan di dalam sekolah San Francisco itu sahaja sudah jadi 7000 orang kanak-kanak ....
Imam 494:35 ... dengan bertambah maklumlah jika sekiranya dalam sekolah San Francisco yang di dalam negeri Amerika itu di dalam .......
MG Jul30:130 . aturan "Anglo-Chinese School" atau "Anglo-Arabic School", saya katalah siang-siang bahwa peraturan hendak menerima .....
Imam 475:17 . di dalam negeri dengan beberapa kanak-kanak dalam sekolah (sekolah itu tempat mengetahui ilmu yang menjadikan berfiil ...
MG Mar30:42 .-Sekolah Doktor, perniagaan dan pertukangan (Trade School), sekolah tanam-tanaman dan Technical School dan lain-lain lagi
S 9Oct37:10 ..... ini ialah sebagai sekolah pertengahan (middle school). Sekolah2 yang ada sekarang ini sebagai sekolah2 permulaan ....
SAB 56:4a . pakeian nja ada bertanda | Ada jang mendjadi goeroe sekola , Soerat Enggris diadjar nja poela , Dikantoor post mendjadi ...
PK 35:7d ... kurang , ilmu kira-kira ilmu mengarang , keluarnya sekolah sudahlah terang. | 8. Kegunaan ilmu banyak yang tak tahu , ....
MG Jul30:130 . kepada "Malay Evening Class" atau "Malay Evening School" supaya jangan menjadi salah faham orang-orang yang ada berhati
SAB 200:4a Daud djadi Adjudant nja | Toean Gawler djadi goeroe sekola , T. Rawson Ker kantoor post poenja kepala , Toean Wheatleij ...
Imam 476:10 ..... menjamba ke sekolah pun ialah di dalam tempoh sekolah telah zahir." "Hai diam!" kata budak besar itu dengan halusnya
Imam 406:32 .... beberapa perhimpunan dan membangunkan beberapa sekolah tempat belajar anak-anak mereka itu di dalam negeri kita. .....
Imam 428:20 .. bahawa sesungguhnya kita dapati padanya beberapa sekolah “tempat pelajaran” kerajaan dan orang-orang negeri. Tidak ada .
Imam 428:9 .... dalam alam ini pada membuka beberapa maktab dan sekolah “tempat pelajaran” kerana menaburkan akan nyawa pengetahuan ...
S 11Dec37:9 ...... School, Anglo-Chinese Girl's School, Convent School termasuk penuntut2 preman (8) Bukit Mertajam High School, tuan .
Imam 357:5 .... wangnya di atas sekolah itu sungguhpun ada nama sekolah tetapi seumpama bayang-bayang dipandang ada. Dipegang tiada ...
KSPB Kis19:9 ... Maka pada tiap-tiap hari ia berbicara di dalam sekolah Tiranus. Demikianlah halnya selama dua tahun, sehingga segala .
S 11Dec37:9 ... ini bersama2 dengan penuntut preman (7) Convent School tuan C.P. Purcell atas 74 orang senior perempuan dan 83 junior .
S 11Dec37:9 . termasuk penuntut2 preman (8) Bukit Mertajam High School, tuan E.S. Ridkant atas 45 senior dan 52 junior penuntut2 ......
S 11Dec37:9 . atas 151 orang senior Saint Xavier's (3) Westland School, tuan F. Foster atas 92 orang senior Anglo-Chinese School (4) ..
S 11Dec37:9 . orang senior Anglo-Chinese School (4) Penang Free School, tuan T.P.M. Lewis atas 260 orang junior Penang Free School (5)
Imam 357:2 ........ kehidupan manusia sungguhpun duduk di dalam sekolah tujuh lapan tahun maka tiada itu jadi kerugianlah di atas .....
Imam 476:25 .. itu ada beberapa tahun lagi akan datang di dalam sekolah yang biasa dapat nama baik). "Apa ngum ngam itu!" disergah ....

KEPUTUSAN CARIAN KONKORDANS
---------------------------

Carian Dijana Oleh : mizasmktb@yahoo.com
Carian Kata : sekolah
Tarikh/Masa Carian : 13/01/2009 11:08:18 AM



1) ... katakan di sini bahawa apa juga kelakuan murid sekolah masa kini dengan cepat dapat menarik minat semua ...
2) Kita menjadi takut apabila murid sekolah masa kini didapati terbabit di dalam penyalahgunaan dadah ...
3) ... 240 pelajar sekolah itu menumpang di bangunan sementara Sekolah Menengah Sultan Yahya (I) yang terletak berhampiran sekolah ...
4) ABDUL WAHAB MAADAH Sekolah Menengah Kebangsaan Menggatal Kota Kinabalu Sabah.
5) PEMILIHAN sebuah sekolah di negeri Melaka bersidang video dengan tiga sekolah ...
6) ... Gimrama Majlis Sukan SekolahSekolah Malaysia (MSSM) Ke-26 di Sekolah Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.
7) "Ini bukan saja membantu meningkatkan prestasi pelajaran murid sekolah rendah tetapi juga mengajar pelajar sekolah menengah mengenai ...
8) Selepas tamat sekolah tinggi, Cunanan memasuki Universiti California di San Diego ...
9) Semalam, kerajaan negeri mengumumkan 43 sekolah tidak dapat memulakan sesi baru persekolahan membabitkan kira-kira ...
10) Kecuali SMK Sebauh yang ditutup sejak semalam, sekolah lain hanya berbuat demikian pagi ini.
11) Cek sumbangan hasil kutipan pelajar, kakitangan serta guru sekolah itu disampaikan Guru Penasihat Kelab Pencinta Alam yang ...
12) ... menjalankan penguatkuasaan larangan merokok termasuk mengenakan kompaun di sekolah masing-masing selepas menjalani latihan.
13) ... menampung permohonan ibu bapa untuk memasukkan anak ke sekolah menengah agama (SMA) kementerian.
14) ... diminta memantau perkembangan terkini mengenai kekosongan jawatan di sekolah bagi membolehkan penempatan guru berkenaan dilakukan.
15) Katanya, kekurangan sekolah dan kemudahan pembelajaran menjadikan pelajar dahulu menanamkan semangat ...
16) ... tempoh 15 bulan untuk menyiapkan projek berkenaan supaya sekolah baru atau bangunan tambahan boleh digunakan menjelang Januari ...
17) Projek pembinaan empat sekolah bernilai RM36.9 juta oleh Kementerian Pendidikan itu diserahkan ...
18) ... dewasa Anglo Malay Evening School di Singapura, guru Sekolah Inggeris Sultan Yusuf (Batu Gajah) dan Anderson School ...
19) ... huruf sifar dan buta sifir sifar di peringkat sekolah rendah.
20) ... dan murid dikenal pasti antara faktor menyebabkan beberapa sekolah mencapai kejayaan dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) ...
21) ... dua anak yang dulunya mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Perempuan Temenggung Ibrahim (SMPTI), Batu Pahat, Johor, ...
22) ... Datu Patinggi Abang Haji Abdullah, Kuching (43.1 peratus); Sekolah Menengah Kebangsaan Badlishah, Kulim (40.4 peratus)," katanya pada ...
23) ... dan kerajaan tempatan di Amerika ditutup, begitu juga sekolah dan kebanyakan perniagaan persendirian.
24) Bagaimanapun ketika mengumumkan Laporan Kajian Gengsterisme Di Sekolah Menengah Harian baru-baru ini, Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk ...
25) Bekas pelajar Sekolah Menengah Sultan Ismail Johor Bahru itu kemudiannya berkhidmat ...
26) ... akhir sebelum beliau meninggalkan Kolej Eton iaitu sebuah sekolah berprestij.
27) ... jam 12 tengah hari saya sudah ada di sekolah Jenalek dan di situ Datuk Seri Najib Tun ...
28) ... ugut, penyalahgunaan dadah dan seks bebas, masalah ponteng sekolah serta kebebasan pelajar yang di luar batas susila ...
29) ... guru pula ialah sekolah menengah 64 orang dan sekolah rendah 98 orang.
30) ... aliran agama diserapkan dalam sistem pendidikan melalui penubuhan sekolah menengah kebangsaan agama (SMKA).
31) ... mempunyai kelebihan tambahan bagi memastikan tempat mereka di sekolah berkenaan.
32) ... tahun, jumlah murid yang memasuki tahun satu di sekolah rendah di seluruh negara meningkat di antara satu ...
33) Sekolah yang memperoleh keputusan cemerlang A dalam semua lapan ...
34) ... Perkasa, Hotel Juta, balai polis (masih dipanggil) hospital, sekolah Maktab Perguruan Keningau, pusat penternakan haiwan, kilang balak, ...
35) ... juga adalah ketua gang pembunuh Jepun cuba menawan sekolah lamanya.
36) Kata beliau lagi, berhenti sekolah di kalangan remaja boleh mendedahkan mereka kepada gejala ...
37) Katanya, pemilihan sekolah angkat itu adalah berdasarkan peratusan pelajar Melayu yang ...
38) ... bekerjasama, sudah tentu segala masalah yang dihadapi oleh sekolah dapat diatasi melalui permuafakatan dan pendekatan yang lebih ...
39) ... membantu sekolah angkatnya, tidak termasuk bantuan membaiki fizikal sekolah
40) ... Nik Adli, Sles Monira Sles Math, dan Pengetua Sekolah Menengah Agama Darul Anuar Pulau Melaka, Nik Muhammad ...
41) ... kerja yang bertajuk Prestasi Pelajar Melayu/Bumiputera di peringkat sekolah rendah, menengah dan institusi pendidikan tinggi (IPT) untuk ...
42) ... dan luar bandar untuk melanjutkan pelajaran mereka di Sekolah Berasrama Penuh, walaupun gred mereka dalam UPSR atau ...
43) ... pada masa depan dan tumpuan kepada sains di sekolah negara ini mempengaruhi minat mereka.
44) ... berkata, bahan pengajaran dan pembelajaran yang dibekalkan kepada sekolah harus digunakan dengan terancang dalam proses pengajaran dan ...
45) ... berjaya memperoleh A dalam semua mata pelajaran menjadikan Sekolah Sri Garden tergolong dalam 10 sekolah terbaik mengikut ...
46) Ketua Nazir Sekolah Datuk Abd Rahim Tahir, berkata JNS respon terhadap ...
47) ... tidak terdidik di mana-mana institusi pengajian tinggi, termasuk sekolah rendah sekalipun.
48) ... penduduk seperti New York, London dan Tokyo, dengan sekolah menyediakan jadual tetap untuk kegiatan sukan di padang ...
49) ... El Salvador malam semalam selain turut memusnahkan rumah, sekolah dan gereja.
50) ... kita akan bergerak ke seluruh negara termasuk ke sekolah rendah.
51) Sekolah yang dibuka awal tahun lalu mempunyai 300 pelajar ...
52) Katanya, melalui cara itu juga, pihak sekolah terutama guru dan pelajar berasa dihargai kerana suara ...
53) Bentuk kelas pengajaran Islam pada peringkat sekolah rendah dan menengah sama ada di bawah kementerian, ...
54) ISU pengasingan pelajar berdasarkan kaum di sekolah yang dibangkitkan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Disember ...
55) ... dan Pendidikan Moral di samping masalah penstrukturan di sekolah yang bilangan murid bukan Melayunya terlalu kecil.
56) ... tujuh sekolah di sekitar Lembah Tembeling iaitu enam sekolah rendah dan satu sekolah menengah.
57) ... suasana keceriaan persekitaran yang disifatkannya mengagumkan malahan ada sekolah yang layak dicalonkan dalam pertandingan keceriaan, dan menjadi ...
58) ... Kuiz Sains Alam Semula Jadi (KSAS) 2002, di Sekolah Menengah Teknik, Johor Bahru, Johor, 11 Mei ini.
59) Sekolah pertama yang dipilih menyertai program itu di negara ...
60) Antara alasan dan hujah lain ialah sekolah kebangsaan menetapkan waktu belajar yang khusus bagi mata ...
61) Note:- Graphics (Statistics) Sekolah Harian dan SMKA (Kementerian Pendidikan) yang mencapai 100% ...
62) ... banyak lagi syarikat swasta dan korporat tampil membantu sekolah sama ada dalam bentuk kewangan, kepakaran mahupun sumbangan ...
63) ... Yan, Kedah, pula berkata menyertai pasukan kadet di sekolah adalah baik untuk pelajar kerana selain mengisi masa ...
64) ... kaunseling ditempatkan di sekolah menengah, manakala 4,410 di sekolah rendah, yang pernah mengikuti kursus bimbingan dan kaunseling ...
65) ... selain menggalakkan penubuhan kelab seumpama itu di semua sekolah katanya pada sidang media selepas majlis prapelancaran kempen ...
66) ... menjadikan Klinik UPSR sebagai pengisian pembelajaran calonnya ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Convent, Kajang dan Sekolah Kebangsaan (SK) ...
67) ... Kolej Teknikal Dusit, yang sedang mencari `musuh' dari sekolah lawan ketika menyerang Rathaphum.
68) Empat lagi sekolah cemerlang di bawah Kementerian Pendidikan yang tidak terbabit ...
69) ... sebagai renungan bagi memastikan proses perpindahan pelajar dari sekolah mengikut pilihan ibu bapa tidak menimbulkan masalah, pada ...
70) ... tahun lalu yang sebelumnya dikhususkan untuk mengajar di sekolah menengah.
71) ... pengumuman itu, penulis terkenang ketika masih di bangku sekolah dulu, betapa sukarnya belajar.
72) Di sekolah berkenaan, Ketua Satu Gapena, Tan Sri Ismail Hussein ...
73) ... murid akan menghabiskan pengajian sehingga Darjah Enam di sekolah agama sebaik saja mereka memasuki sekolah menengah.
74) ... akhlak di sekolah berikutan kematian pelajar tingkatan empat Sekolah Menengan Agama Dato Klana Petra Maamor, Ampangan di ...
75) ... mencetuskan kes yang lebih besar mungkin berlaku di sekolah itu.
76) ... adalah beberapa faktor menyumbang kepada budaya samseng di sekolah dan memang tidak dinafikan ada faktor lain seperti ...
77) Apakah sekolah sekarang bukan lagi tempat untuk menimba ilmu, tetapi ...
78) ... bersepadu Kementerian Pelajaran untuk membanteras gejala negatif di sekolah
79) ... di sekolah diharap dapat memberi imej baru kepada sekolah sebagai tempat menuntut ilmu.
80) ... menghadiri kelas sama di Oklahoma serta satu lagi sekolah yang tidak diketahui.
81) ... Jasin, Melaka hingga darjah V dan lulus di Sekolah Tinggi Melaka dan memasuki Maktab Melayu Kuala Kangsar ...
82) ... Abdul Rafie Mahat, berkata modul penggunaan abakus di sekolah rendah menunjukkan perkembangan positif terutama dalam melatih kemahiran ...
83) Sebenarnya ketika di sekolah pun saya sudah mula berteater.
84) ... Iman al-Hums, 13, ketika mangsa dalam perjalanan ke sekolah dan kemudian mendekati mayat kanak-kanak itu lalu melepaskan ...
85) Meningkatkan jumlah guru bimbingan di sekolah rendah.
86) ... yang dimuatkan dalam antologi dan dijadikan buku teks sekolah
87) ... Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu peringkat Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan diubah tahun depan.
88) ... itu, seorang peserta, Mohd Ikmalshahmi Mohd Shakaruddin dari Sekolah Kebangsaan (SK) Wan Ibrahim, berkata dia memang menunggu ...
89) ... bahasa pengantar Cina, tetapi juga menghulurkan bantuan kepada sekolah berkenaan.
90) ... Minda Pelajar dan Skor dalam akhbar NST di Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Melati, Setapak, semalam.
91) ... hoki bukanlah sukan diminati Fook Loke di bangku sekolah kerana bola sepak menjadi pilihan nombor satu.
92) ... Sulaiman yang menerima Anugerah Lulusan Terbaik Akademik KPLI Sekolah Menengah) dan Jesmine Ranjitham Selvaraj (Anugerah Lulusan Terbaik ...
93) "Saya masih ada ramai kawan di sekolah itu," katanya.
94) Bercakap selepas melancarkan Program Sekolah Bola Sepak Arsenal di Sekolah Menengah La Salle ...
95) ... harga sewa dinaikkan hingga RM1,200 pada musim cuti sekolah dan akan turun kembali pada kadar biasa apabila ...
96) VCD kejayaan Nur Amalina sesuai ditayangkan di sekolah kerana selain terdapat pendedahan guru dan rakan sekolahnya, ...
97) ... bagi mereka yang berminat belajar ketika musim cuti sekolah katanya.
98) Pelajar Sekolah Menengah St Columbia itu membawa pulang trofi Laila ...
99) ... menarik, katanya, pelajar yang menjalani latihan praktikal di sekolah diwajib mempraktikkan penggunaan muzium dan seni sebagai lokasi ...
100) Jika memang guru di satu-satu sekolah terbeban dengan kerja dan tugasan yang berat, jabatan ...
---------------------------------------------------------
100 konkordans dijumpai.

Jalan (Kata Nama)
Carian kata :Jalan

KEPUTUSAN CARIAN KONKORDANS
---------------------------

Carian Dijana Oleh : mizasmktb@yahoo.com
Carian Kata : jalan
Tarikh/Masa Carian : 13/01/2009 11:13:18 AM



1) ... bermula awal pagi sehingga larut malam di pinggir jalan berhampiran tanah perkuburan Islam, Jalan Sultan Iskandar Shah ...
2) Km 25-37 Jalan Bagan Dato;
3) Pembinaan jalan kampung yang menjadi nadi pembangunan dan perhubungan rakyat ...
4) ... yang memasuki kawasan perniagaan besi buruk miliknya di Jalan Mawai, Kota Tinggi, dua hari lalu.
5) ... di samping Jabatan Alam Sekitar serta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya.
6) ... sebab kepada dua pusat hiburan kategori disko di Jalan Ipoh dan Jalan Ampang serta sebuah pusat karaoke ...
7) ... aset mereka kepada negara dan nilai nyawa di jalan raya itu meningkat dua kali ganda berbanding RM300,000 ...
8) "Kami akan menutup dua lorong di sebelah kanan Jalan Tuanku Abdul Rahman dalam tempoh tiga bulan.
9) ... Wawasan di Jalan Sultan Ismail, Stesen Merdeka di Jalan Maharajalela, Stesen Bukit Bintang dan Stesen P Ramlee," ...
10) ... peniaga dipercayai dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Jalan Yaw Teck King di sini, selepas bercuti dari ...
11) ... mematuhi peraturan serta tidak berhati-hati ketika berada di jalan raya," katanya.
12) ... cara terbaik mendisiplinkan orang ramai ketika berada di jalan raya.
13) ... lesen, pengubahsuaian yang tidak dibenarkan dan tiada cukai jalan
14) ... jalan batu merah yang menjadi asas kepada pembinaan jalan tar.
15) ... memperlihatkan suatu pergerakan yang bersifat vertikal dan perluasan jalan ceritanya bersifat horizontal.
16) ... menyebabkan beliau tidak putus asa untuk terus mencari jalan mengubati Jemima.
17) 20) Latipah Gino (680504-01-6092) dari Jalan Atmo, Batu 18, Kampung Sungai Tiram, 81800 Ulu ...
18) "Pengusaha kilang membuang sampah di hujung jalan kampung sehingga pernah berlaku kebakaran dan membahayakan kediaman ...
19) ... lesen benar-benar mengecam warna lampu trafik dan garisan jalan
20) Melalui tinjauan saya, kerosakan jalan itu menjadi rungutan pengguna.
21) ... iktibar kepada pemandu lain supaya lebih berhati-hati di jalan raya.
22) SEMAKIN TERSISIH Pusat Matrikulasi UIAM Jalan Universiti, P. Jaya
23) ... pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan
24) Kami memerlukan jalan bertar kerana pada musim hujan jalan sedia ada ...
25) Hasmah Arshad (470818-07-5532) dari Jalan Yadi, Telok Gadong, 41520 Klang, Selangor 20.
26) ... yang baru tumbuh itu, sampai di satu selekoh jalan kecil, mereka berdua dikejutkan oleh suara Lebai Fuad ...
27) Menurutnya, MPPJ akan melantik kontraktor bagi membaiki kerosakan jalan yang disebabkan laluan kenderaan berat atau kebocoran paip ...
28) ... kegawatan ekonomi sejak dua tahun lalu dan penggunaan jalan raya yang singkat iaitu hanya sepanjang 220 kilometer ...
29) Pencalonan itu disokong perwakilan Cawangan Jalan Perwira, Sarifudin Mohd Tahir.
30) ... rangkaian paip pembetungan baru sepanjang 4.3 kilometer di Jalan Free School, Jalan Perak, Lorong Perak, Jalan Jelutong, ...
31) ... yang kemudian menyumbangkan tanah dan bangunan di Kem Jalan Ampang pada 1980 dan namanya turut ditukar kepada ...
32) Note:- (STF) Kemalangan jalan raya yang dialaminya ketika berusia 19 tahun ternyata ...
33) ... membuat barangan aluminium, Panel Technologies Sdn Bhd di Jalan Haji Sirat di sini, kerana menggunakan program perisian ...
34) Sekolah ini terletak bersebelahan jalan utama di Pelabuhan Utara yang menjadi laluan semua ...
35) Sedangkan suami saya pula bekerja mencari nafkah dengan jalan itu.
36) ... amnya, menyegerakan usaha untuk memperbaiki dan mempertingkatkan taraf jalan raya di seluruh negeri, yang dirasakan masih ketinggalan ...
37) ... cabaran sungguh getir dan menggerunkan, terutama ketika melalui jalan berlumpur di lereng gunung, bersebelahan jurang sedalam kira-kira ...
38) ... itu dimajukan Low Yat Group dan terletak di Jalan Bukit Bintang.
39) ... itu terlanggar sebuah lori yang berhenti di tepi jalan di Kilometer 13, Jalan Gemas-Tampin, kira-kira jam 8.45 ...
40) ... pendekatan persaudaraan, saling menghormati dan sekali gus pembuka jalan penerapan nilai murni ke dalam tamadun dunia.
41) ... bangunan, manakala seorang lagi ditembak mati di seberang jalan ketika dengan berpecah daripada rakan-rakannya.
42) Penulis sirah mementingkan jalan cerita dan kesinambungannya.
43) ... bandaran diikuti jalan Persekutuan (218), jalan negeri (166), jalan lain-lain (44) dan lebuh raya (42).
44) ... rel menyumbang kepada pengurangan kesesakan lalu lintas di jalan raya.
45) ... parang, beberapa pakaian seragam polis, borang Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), borang insurans, cukai jalan dan geran palsu ...
46) KEMALANGAN jalan raya bukan saja penyebab kematian, tetapi turut menjadi ...
47) ... tidak semua masalah yang diluahkan perempuan perlu dicadangkan jalan penyelesaian.
48) ... menguji pengetahuan mereka mengenai peraturan dan tanda isyarat jalan raya.
49) ... kepada mereka, nafsu itu tidak dibenarkan keluar ke jalan sesat.
50) Penampilan mereka jelas membawa dua jalan cerita berbeza walaupun hadir dengan tajuk yang sama ...
51) KUALA LUMPUR, Ahad Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesan beberapa institut memandu masih terdedah kepada ...
52) ... stesen bas Bungurasih, Surabaya, takut membawa penumpang melalui jalan berkenaan dan menyebabkan banyak penumpang terkandas.
53) ... sekali apabila melalui plaza tol di laluan berhampiran Jalan Datuk Keramat.
54) Maksud firman Allah: "Tolaklah kejahatan orang dengan jalan yang terbaik supaya pihak yang pernah ada permusuhan ...
55) Firman-Nya bermaksud: "Perumpamaan orang yang menggunakan hartanya kepada jalan Allah, bagaikan biji yang tumbuh menjadi tujuh tangkai.
56) ... bitumen dan getah, yang akan digunakan untuk membina jalan raya.
57) ... untuk terus berjuang, selain mengharap kedamaian akhirnya menemui jalan pulang ke Afghan," katanya yang petah berbahasa Inggeris ...
58) ... ada gunanya mempertimbangkan kemungkinan berperang kerana air sedangkan jalan keluar yang lain yang lebih menguntungkan kedua-dua pihak ...
59) ... di antara kedua-duanya, atau yang lazim disebut sebagai jalan ketiga.
60) ... darjah enam di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Confusion, Jalan Sungai Besi itu tidak menoleh ke belakang lagi.
61) ... ialah Brickfields, Kampung Kerinchi, Jinjang, Kepong, Segambut dan Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.
62) Mengenai badan tertentu, seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang baru-baru ini dilaporkan tidak menerima MyKad ...
63) ... Melaka kerana kubah masjid negeri, Masjid Al-Azim di Jalan Bukit Palah, mempunyai ciri-ciri berkenaan.
64) ... Awang menonjolkan perlunya pelaksanaan hukum hudud sebagai pembuka jalan kepada terdirinya negara Islam banyak mempengaruhi penduduk kampung ...
65) ... ditolak dari tingkat 10 Pangsapuri Iris, Taman Desa, Jalan Klang Lama, di sini awal pagi semalam.
66) ... menjalani latihan mengendalikan senjata api di Akademi Pengangkutan Jalan Wilayah Utara dan terbaru di Langkawi.
67) ... lelaki dipercayai anggota kumpulan yang sama di tepi Jalan Taman Sri Batu Caves, Selangor, kira-kira jam 11.45 ...
68) ... Jawatankuasa Khas Kabinet untuk mengenal pasti dan mencari jalan penyelesaian terhadap masalah berkaitan projek pembinaan makmal komputer ...
69) ... malah pihak berkaitan dalam industri buku perlu mencari jalan bagi menyemarakkan pengedaran dan jualan buku kepada masyarakat," ...
70) Sekalipun pelbagai langkah dan pendekatan diambil Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Trafik usaha mendidik pengguna jalan ...
71) ... bongkak dan menunjuk-nunjuk, ia dikira sebagai fisabilissyaitan (mengikut jalan syaitan)".
72) "Pengguna jalan raya yang ingin ke utara Semenanjung dinasihatkan menghubungi ...
73) ... akan dibekalkan dengan kamera bagi mengesan kesalahan pengguna jalan raya terutama mereka yang menggunakan lorong kecemasan.
74) ... 10 mata menerusi Sistem Penalti Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) sepanjang Aidilfitri akan dibatalkan lesen tanpa ...
75) Ini mengingatkan kepada isu kemalangan jalan raya yang sibuk diperkatakan.
76) ... Abdullah Ahmad Badawi, kepada polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kelmarin kerana lewat mengambil tindakan terhadap pemandu ...
77) ... kematian 15 penumpang bas berasingan di Kilometer 63, Jalan Merapoh-Kuala Lipis, jam 1 pagi, 30 November lalu.
78) ... Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dapat memperbaiki pelekat cukai jalan kereta kerana cukai jalan yang tamat tempoh sukar ...
79) ... Langat, Hulu Selangor, Gombak dan Petaling Jaya, Selangor; Jalan Jelapang, Perak; Pendang, Kedah;, Johor, Negeri Sembilan dan ...
80) ... produk masing-masing dan pada masa yang sama mencari jalan bagi menghasilkan produk yang mampu menembusi pasaran antarabangsa.
81) ... dipasarkan di situ ialah besi penghadang di tepi jalan raya," katanya.
82) ... eksport buahbuahan Malaysia ke Hong Kong dan membuka jalan bagi pelaksanaan lebih banyak kempen dan promosi secara ...
83) ... Taman Impian Jaya, Bidor Perak hanya ada satu jalan masuk utama yang sentiasa sesak dan membahayakan pengguna.
84) ... yang bermaksud: "Sesungguhnya al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (agama Islam) dan memberikan berita ...
85) ... Hakim secara berasingan di dalam kamar, turut menemui jalan buntu.
86) ... Radzi Sheikh Ahmad, berkata kajian semula terhadap peraturan jalan raya itu penting kerana setiap kali musim perayaan, ...
87) ... raya (1,043) dan 556 lagi kes berlaku di jalan lain.
88) ... di negara ini kerana melanggar beberapa Akta Pengangkutan Jalan sedia ada.
89) ... (KM) 92-93 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan dan KM 10 Jalan Dungun-Bukit Besi masing-masing ditutup kepada semua kenderaan.
90) ... diwujudkan supaya langkah segera dapat diambil, selain membuka jalan kepada tokoh perniagaan kedua-dua negara berhubung antara satu ...
91) ... perlu menyiasat punca berlaku jenayah ini dan mencari jalan penyelesaian untuk menghentikan masalah.
92) Kawasan itu terpencil dan hanya dihubungkan dengan satu jalan tanah merah sejauh kira-kira 15 kilometer dari Jalan ...
93) ... mendakwa apa yang didedah itu tidak seteruk keadaan jalan di tempat mereka.
94) Dalam nahas di Kilometer 44, Jalan Batu Pahat-Kluang, kira-kira jam 2.50 pagi, Proton Saga ...
95) Draf rancangan tempatan itu antara lain membabitkan pembinaan jalan empat lorong dan jalan pintasan dua hala dengan ...
96) ... yang menjadi ikutan, dan dialah juga as-Siratul Mustaqim jalan yang lurus).
97) ... pecah berikutan muatan dibawa terlalu berat ditambah keadaan jalan yang tidak sesuai dilalui kenderaan berat.
98) Cukai jalan bas sekolah setahun.
99) ... bertaraf dunia tetapi kira-kira 17 kematian disebabkan kemalangan jalan raya berlaku setiap hari?
100) Ini berikutan beribu-ribu mangsa terkandas dalam kesesakan jalan raya, selain terputus bekalan minyak, makanan serta ketiadaan ...
---------------------------------------------------------
100 konkordans dijumpai.



Pokok(Kata Nama)
Carian kata :pokok

KEPUTUSAN CARIAN KONKORDANS
---------------------------

Carian Dijana Oleh : mizasmktb@yahoo.com
Carian Kata : pokok
Tarikh/Masa Carian : 13/01/2009 11:17:16 AM



1) ... perlu ditanam atas tanah kerana tabiat semula jadi pokok atau tumbuhan.
2) ... tempoh semaian enam bulan sudah memadai untuk anak pokok ini ditanam di tanah.
3) ... sesuai," katanya kepada pemberita selepas pelancaran kempen menanam pokok peringkat MDK di Dataran MDK di sini, baru-baru ...
4) Md Isa berkata, individu yang merosakkan pokok di kawasan MDK boleh didenda sehingga RM50,000 bagi ...
5) ... pemilik individu, termasuk penyewa dimaklumkan supaya mereka mengetahui pokok yang perlu dipulihara dan seterusnya mematuhi peraturan yang ...
6) ... media antarabangsa berikutan beberapa isu utama yang menjadi pokok perbincangan terutamanya soal Kemboja.
7) ... nanti, kita menganggarkan akan mempunyai kira-kira 20 juta pokok
8) ... petani di Ratapong, kira-kira 50 kilometer dari sini, pokok lam jai atau mata kucing tidak semestinya berbuah ...
9) ... hendaklah meliputi semua benda di atas tanah, seperti pokok dan bangunan,
10) ... bulan lalu oleh tiga lelaki yang menebang banyak pokok kayu kayan yang berharga di situ dan menerangkan ...
11) Sementara itu cabang besar pokok yang sudah mati menjadi ancaman ketika mereka memanjat.
12) Saintis juga menyangka rangka pokok ini berpunca daripada gangguan terhadap persekitaran hutan kerana ...
13) ... merah ditemui di kawasan itu dan beberapa batang pokok hutan di sekitar kawasan yang dibersihkan itu juga ...
14) Khairul Anuar Abu Bakar, 21, berkata pokok yang tumbang itu boleh menjadi ancaman kepada keselamatan ...
15) ... ditaburkan di kawasan itu untuk mewujudkan sebanyak 5,000 pokok yang boleh menghasilkan sebanyak 15 kali kutipan di ...
16) "Kita mahu menggalakkan Kerajaan negeri menanam pokok hutan, jadi kita juga mengharapkan Kerajaan negeri memberikan ...
17) "Dengan nasihat pegawai Nestle, saya mengurangkan sedikit pokok dokong dan pisang untuk diselang-seli pokok kopi.
18) "Melalui teknik moden, pokok jati boleh ditebang apabila berusia antara 12 dan ...
19) Saya sempat memanjat sebatang pokok tetapi tidak bernasib baik apabila cubaan untuk mencapai ...
20) ... melilitkan tali ini ke bahu kau di sekeliling pokok ini dan ambil gambar," kata Conahan.
21) ... itu, guru kategori DGA6 P1T1-P1T22 akan menikmati gaji pokok bermula RM917 berbanding RM652.
22) ... mampu memberikannya kemenangan apabila memukul bola dari bawah pokok untuk masuk ke green dan kemudian menyamakan par.
23) ... berpendapat kadar RM500 yang dikenakan untuk kos penebangan pokok berhampiran premisnya di sekitar kawasan itu terlalu tinggi ...
24) ... memberi manfaat kepada orang lain dan dianggap sebagai pokok yang tidak berbuah.
25) Pokok teh atau nama botaninya camellia senensis ialah sejenis ...
26) Pada umumnya perkara pokok yang dibincangkan mengenai masalah ketidakseragaman kurikulum dan kewangan ...
27) ... ini mula mengeluarkan putik (buah), saya yakin ia pokok nanas.
28) anggota polis memeriksa dua pokok yang ditembusi sebutir peluru hasil tembakan anggota tentera ...
29) ... dulu soal minat atau tidak minat menjadi perkara pokok dalam memilih jurusan di universiti, kini mereka perlu ...
30) Beberapa penemuan baru yang melaporkan bahawa ekstrak dari pokok Mexican skin-tree dari spesies Mimosa temuflora yang bertindak ...
31) ... ini mengetuai rakyat Malaysia menjayakan usaha menanam 100,000 Pokok Alaf Baru 2000 yang berjaya mencatatkan rekod dalam ...
32) Sempena program itu, sebanyak 11,500 batang pokok di tanam di seluruh negeri ini dalam usaha ...
33) ... juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor mengetuai projek tanaman pokok di pekarangan Pejabat Masyarakat Penyayang Tasek Gelugor bersama ...
34) Pokok durian saya kini kelihatan mulai layu apabila pangkal ...
35) ... Bistari, beliau berkata ia lebih menekankan kepada penanaman pokok `ethnobotani' iaitu tanaman yang ditanam mengikut ciri semula ...
36) Selepas pokok cili ditanam, ia boleh dipetik dalam masa antara ...
37) ... berpunca daripada takungan air yang terkumpul dalam batang pokok yang mungkin reput dan berlubang.
38) ... boleh diperolehi daripada sarang lebah yang terdapat di pokok tualang.
39) ... mahu sekurang-kurangnya sejuta hektar kawasan dimajukan untuk perladangan pokok dalam tempoh 15 tahun," katanya.
40) ... adalah anggota polis dan mereka diikat di sebatang pokok
41) ... 33,843 hektar tanah daripada kawasan berkenaan ditanam dengan pokok kelapa sawit," katanya.
42) ... dan Eksotika II serta Pengeluaran Anak Benih dan Pokok Cantuman Buah-buahan.
43) Contohnya Soalan 24, berdasarkan kedudukan bayang pokok arah cahaya matahari dan mata angin yang diberi, ...
44) ... ruang selingan tanah yang luas di antara barisan pokok getah untuk dimanfaatkan.
45) ... pekebun mendapat sumber wang yang berterusan iaitu sejak pokok getah mula ditanam hingga boleh ditoreh untuk menjual ...
46) ... seluas 19.2 hektar yang kini ditumbuhi lebih 5,000 pokok
47) Pokok rumbia yang terletak kira-kira setengah meter dari belakang ...
48) Beliau berkata, penggunaan teknologi yang sesuai untuk tanaman pokok buah-buahan di kawasan tanah tinggi menjanjikan pulangan lumayan ...
49) ... adanya hujan tropika yang lebat seperti di Malaysia, pokok dapat membantu mengurangkan kesan timpaan hujan ke atas ...
50) ... adalah dari Afghanistan sekalipun puak Taliban mengharamkan penanaman pokok itu untuk menghasilkan candu.
51) ... Imlan, boleh kita perdebatkan secara serius, kerana inilah pokok pangkal yang akan menentukan masa depan sastera kita.
52) ... gred itu, pengetua terbabit menikmati perbezaan maksimum gaji pokok RM852.50, manakala guru besar pula RM143.
53) ... alam menyebabkan kawasan yang suatu ketika mempunyai banyak pokok dan kawasan hijau menjadi semakin berkurangan.
54) Mengambil sempena nama pokok tempat berteduh sewaktu menyaksikan kejadian yang aneh itu, ...
55) Pokok inilah yang diyakini akan menyelamatkan manusia pada masa ...
56) Proses pembesaran dari benih hingga menjadi pokok menuntut pembajaan dan penjagaan rapi dan mengambil masa ...
57) ... salah seorang pendokong aktif usaha negara menggalakkan penanaman pokok hutan bagi menggantikan bekalan daripada hutan asli yang ...
58) ... dan sistematik, adalah dianggarkan pulangan daripada sehektar 400 pokok Sentang boleh mencecah sehingga RM60,000 dalam masa tujuh ...
59) Pokok tergolong dalam jenis ini dapat hidup subur di ...
60) ... kaya dengan hutan tropika yang mengandungi pelbagai jenis pokok yang mungkin tidak wujud di tempat lain.
61) ... habuk di udara diperangkap setiap tahun oleh 500,000 pokok di Tucson, Amerika Syarikat.
62) ... di pedalaman Kedah, yang dilihatnya setiap hari adalah pokok getah.
63) ... ada pelajar yang memberikan cadangan atau jawapan terhadap pokok persoalan yang dibincangkan dan tidak wajar guru membangkang ...
64) ... dan budaya, termasuk bagaimana manusia menikmati dan menggunakan pokok dan kawasan hijau dalam kehidupan mereka.
65) Kesedaran dan sikap masyarakat untuk menanam pokok ini sudah semakin meningkat.
66) Ibarat pesanan orang lama, pokok pangkalnya hati.
67) ... penggambaran pula becak dan berlumpur dengan beberapa batang pokok dicantas bagi memudahkan krew keluar masuk.
68) Memang menarik dapat melihat pokok getah tumbuh liar di kawasan hutan berkenaan," katanya.
69) ... warga bandar raya sering mengeluh dihimpit suasana suram, pokok dibiarkan layu di tepi jalan, pusat rekreasi tidak ...
70) ... bersabda, "Keutamaan ilmu lebih baik daripada amal dan pokok agamamu adalah warak."
71) Mangsa banjir dari Kampung Pokok Jenerih dan Air Melintas turut dipindahkan ke sana.
72) ... 35 juta tan pelepah kelapa sawit dicantas daripada pokok dan dibiarkan kering atau dibakar begitu saja setiap ...
73) ... ceramah berada dalam keadaan tidak selesa di bawah pokok di atas busut, di tepi longkang, di atas ...
74) ... sebanyak 20,000 pokok dan tahun ini lebih banyak pokok akan ditanam.
75) Jumlah pokok dengan tanaman pelbagai spesies secara intensif di seluruh ...
76) ... Parit Jarum Laut yang ditimbus lumpur, manakala berpuluh-puluh pokok getah turut tumbang.
77) ... di Rengit, dekat sini rosak, termasuk akibat dihempap pokok selepas penempatan berkenaan dilanda ribut dan angin kencang ...
78) ... untuk mengaitkan kecurian balak yang disyaki dengan sumber pokok balak itu.
79) Allah mengajak kita kembali kepada perkara pokok iaitu asal kejadian diri.
80) Dahan pokok yang melindungi papan tanda di tepi jalan tidak ...
81) ... juga Presiden Bank Dunia, Elaine Wolfenson yang menanam pokok di Taman Lembah Kiara di Taman Tun Dr ...
82) ... teh tarik di warung tepi jalan atau bawah pokok cajnya hanya 60 atau 70 sen segelas, tetapi ...
83) Allah jadikan air, minyak, gas, pokok batu, pasir, udara dan sebagainya untuk manfaat manusia.
84) ... dengan memindahkan pokok buluh yang menghalang pertumbuhan anak pokok yang baru.
85) Pengkaji memilih damar berasaskan premis bahawa pokok yang menghasilkan damar itu adalah keras dan hidup ...
86) "Misalnya, pokok yang ditebang akan diganti kerana mereka sentiasa mengambil ...
87) Sebagai contoh, pokok kembang kertas (zinnia elegans jaco) sangat mujarab mengubati ...
88) "Hari ini pokok bunga tidak lagi dijadikan hiasan utama sebaliknya diambil ...
89) Satu alternatif paling praktikal ialah penanaman semula pokok hutan menerusi kaedah perladangan.
90) Najib kemudiannya menanam pokok `Damar Minyak', mengulangi upacara bersejarah yang dilakukan ayahnya ...
91) ... TNB yang melakukan pembalakan dalam air itu menebang pokok tertentu di kawasan daratan di pinggir tasik tetapi ...
92) landskap Provence seperti pokok lavender atau pokok zaitun.
93) ... adalah bahan yang diambil daripada pati lapisan kulit pokok pine yang mengandungi anti oksida yang paling berkuasa.
94) Beberapa orang awam menjadikan kawasan berumput dan pokok yang tidak dibersihkan serta dipenuhi lalang berhampiran sebagai ...
95) ... pembayaran elaun kritikal iaitu 10 peratus daripada gaji pokok
96) ... daripada budaya kita memberi contoh mudah iaitu jika pokok mempelam gagal menghasilkan buah yang elok atau menjadi ...
97) ... memanjat pokok kelapa dengan bayaran RM10 untuk sebatang pokok
98) ... nukilan bermotifkan flora dan fauna, terutama kucing dan pokok pisang pula menyambut baik pameran berkenaan yang dikatakan ...
99) ... kurang kita sensitif ialah apabila soal menyentuh perkara pokok mengenai agama Islam.
100) ... penulis bersua dengan Syed Razak di kedai mamak pokok ceri' di Alor Star sedang melayan rakyat yang ...
---------------------------------------------------------
100 konkordans dijumpai.

Tuesday, January 13, 2009

..Malaysia wajar kutuk Israel..


sumber gambar:
http://www.utusan.com.my/


Sebagai rakyat Malaysia dan beragama Islam, saya berasa amat berdukacita dengan keganasan yang tidak berperikemanusiaan oleh negara haram Israel. Kutukan yang tidak berkesudahan. Kebiadaban mereka ke atas wilayah Palestin di Gaza perlu dihentikan serta-merta. Kepiluan bertambah apabila melihat ketidakmampuan masyarakat antarabangsa menangani kerakusan Yahudi ini.
Israel!!!
Hentikan kebiadaban!
Nyah dari bumi Palestin!

Monday, January 12, 2009

..hangat..

Bahan boleh dimuat turun menerusi (direct link)

http://w1.uploadmb.com/dw.php?id=1231652352

..hangat..

text.stat



Percubaan memuat turun program text.stat dari teratakku nyata tidak kesampaian. Biasalah, dengan kadar capaian yang agak lemah kerana di luar liputan 3G mengajakku mencari alternatif lain. Sabtu dan Ahad merupakan hari wajib anakku yang akan menduduki UPSR tahun ini mengikuti kelas tuisyennya.
Seperti biasa, waktu senggang ketika menanti tamat kelas dipergunakan untuk memuat turun program. Capaian terus yang dibuat oleh Dr. Radiah nyata sekali membantu. Masa yang singkat sahaja diambil untuk memuat turun. Tidak sampai 15 minit. Tempat lain mungkin ada tetapi Masjid Kg. Jambu selalu menjadi pilihan sementara menunggu Amirul Syahmi habis kelas. Mujurlah bateri komputer bimbit mampu bertahan. Sempat jugalah mencari bahan untuk penyediaan korpus.
Semakin canggih teknik belajar kini. Terima kasih Dr. Radiah.

Wednesday, January 7, 2009

Keanu Reeves


Keanu Charles Reeves (pronounced /kiːˈɑːnuː/; (born September 2, 1964) is a Canadian actor best known for his portrayal of Neo in the action film trilogy The Matrix, Ted Logan in Bill & Ted's Excellent Adventure and Bill and Ted's Bogus Journey, and Officer Jack Traven in Speed. Other notable roles include starring as Siddharta Gautama in Little Buddha; as Scott Favor in the drama My Own Private Idaho opposite River Phoenix; as Johnny Mnemonic in the sci-fi film Johnny Mnemonic opposite Dolph Lundgren; as Kevin Lomax in the supernatural thriller The Devil's Advocate opposite Al Pacino; the chevalier Danceny in Dangerous Liaisons; and starring roles in Chain Reaction, Constantine and the epic surf drama Point Break. He played bass guitar in the grunge band Dogstar during the 1990s, and more recently in the band Becky. In an ETonline survey in 2006, he was included in the "Top Ten of America's Favorite Stars". On January 31, 2005, Reeves received a star on the Hollywood Walk of Fame.
sumber :
Keanu Reeves. 7 Januari 2009. Wikimedia Foundation, Inc. 7 Januari 2009.

Hari Pertama dengan Blog dalam HMT504


Gembira dapat bangunkan blog sendiri... thanks Dr


http://www.utusan.com.my/


Kejam! Kejam! Kejam!
Penduduk Palestin berada di ambang maut apabila bantuan ubat-ubatan, air bersih dan makanan tidak dapat disalurkan akibat sekatan Israel.... Berita Penuh

sumber:

Utusan Malaysia Online. 7 Januari 2009. Utusan Melayu (M) Berhad. 7 Januari 2009<http://www.utusan.com.my/>.